2018 - Alchymisté

Zeman z Deštné udělal z dětí rolníky, rozdělil je do neobvykle většího počtu pracovních skupin a kázal jim, aby šly druhý den kopat na pole. Mezitím nedaleko něco vykopal jakýsi Divnouš a utekl s tím dětem k pánům z Rožmberka. 

Ráno Oz (oznamovatel) vyhlásil, že Divnouš objevil vzácné kamení a za to ho Petr V z R přijal do svých služeb. Oz dětem poradil, kde mohou najít a vykopat další drahokamy. Musí je ale propašovat, aby je pohůnci lakotného Zemana neobrali. 

Jednoho večera se zjevila dětem bílá paní Perchta a vyprávěla jim o bratřích Petru Vokovi a Vilémovi z Rožmberka, kteří byli nadšení alchymisté a měli své laboratoře pro pokusy. Petr ukryl vzácné rukopisy, ale zapomněl kde. Vilém vyhlásil, že kdo je najde, může se v rodových dílnách vyučit tajemné nauce - alchymii, která může přinést nesmírné bohatství a věčné mládí. Do učení tedy byly přijaty rody, které nalezly starou alchymistickou knihu Opus Magnum.

Následně si děti mohly dle pořadí cechů zvolit svého Mistra, který je bude učením alchymie provázet.

Císař Rudolf II. pak slavil narozeniny v podobě honosné slavnosti a rytířského turnaje, šlechtického klání. Pak děti v rámci jednotlivých cechů (kováři, pekaři, ševci, dráteníci, provazníci, rytci, truhláři apod.) jakožto tovaryši trénovaly řemesla.

Ve hře Elixíry musely děti prokázat svůj alchymistický um, aby se přiblížily výrobě kamene mudrců. Poté oživovaly Golema. V noční etapě pak sestavovaly ze svíček krásná souhvězdí, jejichž podobu si zapamatovaly z dalekých polí.